• Nieuws
  • De gezichten achter Odemar | Sonja Mulder

De gezichten achter Odemar | Sonja Mulder

27 Jul 2022

Ze kan boren, zagen en lassen, metselt muurtjes en legt in haar nieuwe huis gewoon zelf de vloer. Wie denkt dat alleen mannen technisch onderlegd zijn, kent Sonja Mulder nog niet. Als productiecoördinator bij Odemar zorgt ze er al vijf jaar voor dat de productie op rolletjes loopt. En in die rol voelt ze zich als een vis in het water. Lees maar.

Na een opleiding Bouwkunde aan de HTS in Amsterdam ging ze aan de slag bij verschillende architectenbureaus, om vervolgens via de detailhandel in de metaaltechniek terecht te komen. En daar is ze tot op heden gebleven. “Via via kwam ik in contact met Tom Hogeling, directeur van Odemar metaal. Er stond een vacature open voor productiecoördinator. Daar had ik al een aantal jaren ervaring mee, dus dat leek me wel wat.”

Zorgen dat iedereen kan doorwerken

In haar rol zorgt ze ervoor dat het productieproces op rolletjes loopt. “Ik houd me vooral bezig met de planning. Van de werkvoorbereiders krijg ik orders door en die plan ik vervolgens in. Aan mij de taak om ervoor te zorgen dat orders op tijd worden verwerkt. Maar ik plaats ook bestellingen, werk nieuwe medewerkers in en help de productiemedewerkers om hun werk soepel uit te voeren. Het komt er eigenlijk op neer dat ik ervoor zorg dat iedereen gewoon lekker kan doorwerken.”

Techniek is interessant

“Tijdens mijn sollicitatie werd gezegd dat technische kennis niet noodzakelijk is voor deze functie, maar ik ben tóch blij met mijn bouwkundige achtergrond. Ik kan boren, zagen, lassen en afbramen en ook de draaibank heb ik inmiddels leren kennen. Mocht het nodig zijn, dan kan ik dus zó bijspringen in de productie. En als ik iets niet weet, vraag ik het. Techniek interesseert me heel erg, daarom sla ik alles op wat ik hoor of zie.”

De enige vrouw

“Ik ben hier de enige vrouw, maar daar stoor ik me absoluut niet aan. Sterker nog: ik heb één keer in een bedrijf met alleen maar vrouwen gewerkt. Dát nooit meer! Mannen zijn over het algemeen eerlijker en recht voor de raap. Dat vind ik fijn, want zo ben ik zelf ook. Duidelijkheid, daar houd ik van!”

Sonja ziet in haar functie haar vrouw-zijn juist als kracht. “Als vrouw kijk ik toch anders naar dingen. Ik vind het belangrijk om ‘de mens’ achter de medewerker te zien. Want als iemand privé lekker in zijn vel zit, functioneert hij op het werk ook beter. Daarom zorg ik ervoor dat daar voldoende ruimte voor is.”

Eigen verantwoordelijkheid

“Ik leg veel verantwoordelijkheid bij ‘de jongens’ zelf neer. Ik laat hen meedenken, of vraag gerust om hulp. Als we aan het eind van de streep een order op tijd kunnen verwerken, ben ik tevreden. Ik doe de planning, maar dat wil niet per se zeggen dat ik bepaal hoe het gaat. De weg ernaar toe kan afwijken, als het eindresultaat maar hetzelfde is. Ik denk dat dat wel een vrouwelijke eigenschap is.”

In controle

Daarmee zegt Sonja overigens niet dat ze de controle helemaal uit handen geeft. “Nee, in tegendeel. Na een vrije dag ben ik veel te bang dat ik iets heb gemist, haha. Mijn collega’s mogen me ook altijd bellen, zelfs als ik niet aan het werk ben. Daarom zou ik ook niet parttime kunnen werken.”

Sonja de trouble shooter

Waar ze de meeste voldoening uit haalt? “Ik heb het liefst een order waarbij ik van tevoren denk dat we het nooit gaan redden qua planning, maar het dan tóch halen. Ik voel me op m’n best in mijn rol als trouble shooter. Alles valt of staat met een goede planning. Als ik samen met de jongens weer een order op tijd de deur uit krijg, geeft me dat écht een kick!”

Waarom Odemar?

“Het is een ontzettend leuk en innovatief bedrijf. We werken hier met ongeveer twintig mensen, een relatief klein maar hecht team. Natuurlijk kennen wij ook drukke periodes, de sfeer is hier eigenlijk altijd goed. Ik zit hier helemaal op mijn plek!”

Terug naar overzicht