• Nieuws
  • Een dag als verspaningstechnoloog bij Odemar

Een dag als verspaningstechnoloog bij Odemar

26 May 2021

Als verspaningstechnoloog heb je een uitdagende job bij Odemar. Het ene moment zit je achter je computer een programma te schrijven, het volgende moment sta je achter de freesmachine. Maar bovenal ben je een sparringpartner voor je collega’s én houd je je bezig met innovaties en nieuwe technieken. Hoe een dag als verspaningstechnoloog bij Odemar eruitziet? Dát lees je hier.

Maandag, 07.30 uur.

Het is nog rustig als je het terrein van Odemar Metaal in Denekamp oprijdt. Je hebt weer zin in de dag die voor je ligt, maar eerst: koffie.

Maandag, 08.00 uur.

Afgelopen vrijdag heb je samen met je collega van de planning gekeken naar de nieuwe opdrachten die zijn binnengekomen. Voor één product, een onderdeel met specifieke kenmerken, bestaat nog geen programma. Dus daar ga je eerst mee aan de slag. Je schuift achter je computer om in TopSolid een programma te schrijven voor de CNC-freesmachine. Je denkt na over de opspanning en de wijze waarop je het het product gaat maken, zodat het product in de door jou bedachte tijd geproduceerd kan worden. Zodra je tevreden bent, stuur je het programma met één druk op de knop door naar de machine.

Maandag, 10.00 uur

Tijd voor een overleg met onze sales engineer. Voor een aantal nieuwe onderdelen wil hij van je weten of deze zijn te produceren en wat de verspaningstijden zijn. Je hoort de details aan. Indien nodig ga je simulaties maken in TopSolid om de juiste informatie te kunnen verstrekken aan je collega, zodat hij de correcte verkoopprijs kan bepalen.

Maandag, 11.30 uur

Je loopt even binnen in het kantoor van de operationeel manager. Je wil graag een voorstel doen voor een nieuwe freesmachine. Een tijdje terug ben je namelijk naar een beurs geweest en heb je een nieuwe machine gespot die perfect is voor Odemar. Omdat de machine over de nieuwste technieken beschikt kan deze het productieproces nog verder optimaliseren. Je collega ziet het plan wel zitten en vraagt of je een investeringsvoorstel kunt schrijven. Deze taak zet je op je to do lijst voor morgen.

Maandag, 12.00 uur

Tijd voor pauze. In de lunchpauze zit je samen met je collega’s in de kantine, maar soms ga je ook even een blokje om. Net waar je zelf zin in hebt.

Maandag, 12.30 uur

Na de pauze verplaats je je naar de freesafdeling. Hier loop je even langs de frezers om te checken of ze nog vragen hebben of jouw hulp ergens bij kunnen gebruiken.

Maandag, 13.30 uur

Je neemt zelf ook plaats achter de 5-assige freesmachine, jouw favoriet. Hier ga je – samen met je collega-frezers – aan de slag met een grote order die op de planning staat, waarvoor jij het programma hebt geschreven. Doordat jij het proces zó hebt geoptimaliseerd lopen jullie precies volgens planning en kan het eindproduct binnenkort bij de klant in het magazijn liggen.

Maandag, 16.00 uur

Nog even een overleg met de verspaningstechnoloog van de draaiafdeling en daarna is jouw werkdag alweer voorbij. Met een tevreden gevoel keer je huiswaarts. Op naar morgen, waar weer een nieuwe én afwisselende dag op je ligt te wachten.

En dit doet je óók als verspaningstechnoloog:

● Opleidingen en trainingen volgen om nóg beter te worden in je vak;
● Je collega-frezers helpen en adviseren zodat ook zij op de best mogelijke manier kunnen werken;
● Beurzen bezoeken om bij te blijven op het gebied van nieuwe ontwikkelingen;
● Werken aan de mooiste onderdelen en machines, waarbij de grens van het maakbare wordt opgezocht.

Lijkt het jou wel wat om verspaningstechnoloog te worden bij Odemar? Dat komt goed uit, want wij zoeken een verspaningstechnoloog voor de CNC-freesafdeling. Bekijk hier de vacature of neem gelijk contact met ons op. We horen graag van je!

Terug naar overzicht

Meer weten over deze functie?

Henk Meijer vertelt je er alles over. Neem gerust contact met hem op!

Henk Meijer
Operationeel Manager
+31 541-35 89 01